Activitate desfăsurată pe data de 15 ianuarie 2009 consacrată împlinirii a 159 de ani de la nasterea poetului national
Desen realizat de Bogdan Habliuc si Gabriel Amosiesei din clasa a XII-a ANumai poetul...Trăim într-o lume agitată,alergând dintr-un loc în altul ,vorbind despre bani si alte probleme… Dar uneori simtim nevoia să evadăm...si atunci putem găsi o oază de pace în poezia naturii si a iubirii scrisă de M.Eminescu ;alteori suntem revoltati sau tristi sau plini de căintă si de fiecare dată găsim în poezia sa sprijin.De aceea, pe 15 ianuarie ar trebui să ne sărbătorim poetul în inimi.Totusi, eu si colegele mele Ana -Maria Colibă,Ana-Maria Avădănii si Mihaela Mocanu ne-am gândit să îl sărbătorim nu numai în inimi, ci si în public si am organizat o activitate scolară dedicată lui Mihai Eminescu. Poate că poetului nu i-ar fi plăcut deoarece în timpul vietii nu a dorit niciodată omagii.De fapt, sărbătorirea lui este pentru noi însine, nu pentru el ,deoarece noi avem nevoie de lumina lui să crestem spiritual. Un grup de elevi din clasa a XII-a A a realizat o prezentare Power Point a desenelor realizate de ei inspirate din poezia Trebuiau să poarte un nume scrisă de Marin Sorescu ,poezie ce exprimă însemnătatea lui Eminescu pentru poporul nostru: el a dat expresie felului de a iubi,de a doini,de a lupta ,de a răbda si de a spera al neamului.Monica Grecu din clasa a XII-a A a recitat poezia în timp ce erau prezentate desenele.


Prezentare Power Point

În momentele următoare colegii ei Bogdan Cristea si Alin Masarie au prezentat două texte care îl înfătisează pe Eminescu asa cum l-au văzut contemporanii săi Ioan Slavici si Leon Gheorghe Nicoleanu.Aceste texte au menirea de a oferi un model de comportare întruchipat de Eminescu. A urmat o scenetă intitulată « Doi prieteni »realizată de Iuliana Tiodor-Tinca,Cosmin Dorofte –Mihai Eminescu si Cezar Prepelită-Ion Creangă.Sceneta a pus în evidentă exemplaritatea prieteniei dintre cei doi scriitori ,influenta lui Mihai Eminescu asupra activitătii literare a lui Ion Creangă,preferintele culturale eminesciene,bucuria celor doi prieteni de a redescoperi împreună frumusetile Iasului si tristetea humulesteanului provocată de neîmplinirile sentimentale ale prietenului.
Imagine din timpul scenetei « Doi prieteni »

Câteva momente de recitare ne-au transportat în alte lumi:în lumea copilăriei din labirintul fermecat al pădurii,în peisajul aureolat de « regina noptii »,în magnificul spatiu sideral în care călătoreste Luceafarul însetat de iubire.Ionela Marin ,Andra Mirezu ,Liliana Rusu(din clasa a XI-a ), Ioan Părpăută(clasa a X-a )si Rozalia Oprea(clasa a X-a ) au recitat poeme în limba română ,engleză si franceză. Apoi un grup de elevi a interpretat melodii pe versuri de Mihai Eminescu si melodii dedicate lui Mihai Eminescu.
Omagiu prin cantec

Anul acesta se împlinesc 159 de ani de la nasterea poetului si 120 de ani de la moartea lui.Tot îi soptim sau clamăm versurile si o vom face atîta timp cât ne vom numi « români », căci el si-a pus întreaga viată în slujba luminării acestui neam prin activitatea sa literară si publicistică. Opera sa i-a asigurat nemurirea ; generatii se vor trece ca floarea câmpului,dar el va rămâne vesnic :

« Lumea toata-i trecatoare,
Oamenii se trec si mor
Ca si miile de unde,
Ce un suflet le patrunde,
Treierând necontenit
Sânul marii infinit.

Numai poetul,
Ca pasari ce zboara
Deasupra valurilor,
Trece peste nemarginirea timpului :
În ramurile gândului,
În sfintele lunci,
Unde pasari ca el
Se-ntrec în cântari. »

Prof. Anca Lebădă

Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului  |   ISJ Iasi  |   Didactic.ro  |   e-scoala.ro
© Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Iasi