Sperante, realizari la 15 septembrie 2009


     Scoala noastra sarbatoreste azi doua evenimente importante: inceperea unui nou an scolar, care este intotdeauna o provocare, si inaugurarea proaspat renovatului corp A, cel mai vechi dintre cele pe care colegiul la are astazi. Dascalii nostri s-au straduit ca, in fiecare perioada istorica, indiferent de conditiile in care au functionat, sa asigure un invatamant de calitate, tinand cont de faptul ca procesul educativ este unul deosebit de complex presupunand atat transmiterea de informatii cat si pregatirea elevului pentru a infrunta diferitele provocari ale vietii. Este, de altfel, un fapt deja acceptat ca societatea, educatia, scoala ne afecteaza modul de a ne comporta, de a relationa, de a comunica.
    Gh. Asachi, a prevazut faptul ca învatamântul tehnic va lua amploare, înfiintand astfel, la 4 iulie 1840, sub protectia domnitorului Mihail Sturza, prima Scoala de Arte si Meserii din tara. Drumul prin timp al scolii noastre este pe cât de interesant pe atât de agitat, Ea devine de-a lungul timpului Scoala Medie Tehnico-Metalurgica, Liceu Industrial de Constructii, iar în anul 2000, prin munca si interesul sustinut pentru procesul educational de calitate, primeste titulatura de Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”.
    Astazi suntem, insa, deosebit de mandri de faptul ca beneficiem de un corp de cladire care, in ciuda anilor care au trecut peste el, asigura infrastructura necesara unui invatamant aliniat la cerintele mileniului trei. Iata ca astazi suntem in masura sa ne laudam cu faptul ca punem la dispozitia elevilor 27 de sali de clasa, 20 de cabinete si laboratoare dotate cu echipamente de ultima generatie, inclusiv laptop,videoproiector si retroproiector, 3 cabinete de informatica in care liceenii gasesc 70 de calculatoare moderne conectate la internet, ca toate dotarile si serviciile promise sunt acum un fapt implinit. Multumim cu aceasta ocazie celor care s-au implicat efectiv in aceasta ampla lucrare de consolidare si reabilitare a corpului principal al colegiului, respectiv: Primariei Municipiului Iasi, Domnului Primar Gheorghe Nichita, Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii, inspectoratului Scolar Iasi, prin Inspectorul General Seryl Talpalaru
    Le suntem cu adevarat recunoscatori caci si de conditiile de functionare depinde astazi poate mai mult ca oricand succesul actului educativ. Suntem în continuare in plina desfasurare a executiei proiectului de Campus Scolar care presupune sala de sport, cantina cu dotare de ultima generatie,reabilitare corp D, corp B, corp adminisrativ, ateliere moderne si echipamente noi. Vrem ca elevii nostri sa beneficieze cu adevarat de toate conditiile necesare desfasurarii cu mare succes a activitatilor didactice de toate naturile, de la invatarea eficienta a unei meserii pana la realizarea unei culturi generale solide, de la obtinerea de rezultate la diferite concursuri si olimpiade scolare pana la realizarea de proiecte interne si europene: un parteneriat pentru educatie cu Grupul Scolar „George Bibescu” din Craiova, cu Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din acelasi oras si cu Grupul scolar de arte si meserii din Deva, doua importante actiuni COMMENIUS: Safeguarded Territory on Natural Historical Environement în colaborare cu Italia, Turcia, Portugalia si Risky Business în colaborare cu Marea Britanie, Franta si Polonia. Scoala a obtinut finantare pentru un proiect din fonduri structurale POS-DRU cu titlul Elaborare de CDL-uri si materiale de invatare pentru siguranta si sanatatea elevilor cu perioada de implementare 2009-2011 in valoare de 1 400 000 ron in care vor fi implicati elevi si profesori din invatamantul profesional si tehnic din judetul Iasi si din regiunea N-E. Deasemenea suntem perteneri in proiectul din fonduri structurale POS-DRU Parteneriat transnational pentru stagii de practica mai atractive pentru elevi, in domeniul constructiilor cu perioada de implementare 2009-2011 in care sunt implicati 100 de elevi si 10 cadre didactice care vor participa la stagii de pregatire practica in Germania. Scoala a fost implicata si in proiectul International Eco Scoala si, in urma activitatilor desfasurate, am fost nominalizati si urmeaza sa ni se inmaneze distinctia Steagul Verde.
    Una dintre dovezile unui invatamant de calitate la toate nivelele, profil tehnic dar si cultura generala sunt cele 10 premii obtinute de elevii nostri la concursurile si olimpiadele nationale si 67 de premii la concursurile si olimpiadele judetene.
    Colegiul nostru, cu o vechime de 169 de ani, cu un trecut plin de evenimente si de premii la diferite concursuri nationale si internationale este astazi, in urma eforturile cadrelor didactice, a elevilor si a echipei manageriale, Scoala Europeana, aceasta insemnand o mare responsabilitate si onoare in a mentine la inalte standarde calitatea actului didactic, in a fi permanent la curent cu noile aparitii in diferite domenii, in a asigura conditiile necesare unei bune functionari, in a contribui la modernizarea infrastructurii scolare. Foarte important pentru Colegiul nostru este si faptul ca putem oferi cursuri pentru scoala de soferi categoriile B si C si recalificare pentru adulti in 8 domenii de activitate cautate pe piata muncii.
    In incheiere vreau sa reamintesc faptul ca ziua de 14 septembrie 2009 este pentru noi toti, cei care reprezentam cu mare onoare Colegiul Tehnic Gh. Asachi, un nou inceput, plin de sperante si de asteptari, convinsi fiind ca si acest an va fi unul plin de rezultate deosebite in toate domeniile, motivati cu atat mai mult de faptul ca ne putem desfasura activitatea intr-un corp de cladire modern, cu toate dotarile necesare.
    Multumesc tuturor celor prezenti pentru participare si pentru sustinere si va urez un an scolar plin de succese si realizari.

Director drd. ing. Anda Tanasa

Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului  |   ISJ Iasi  |   Didactic.ro  |   e-scoala.ro
© Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" Iasi